Polifenoliai yra natūralūs junginiai, randami daugelyje augalų, taip pat ir alyvuogėse. Šie stiprūs antioksidantai yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl alyvuogių aliejus, ypač aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, yra itin naudingas, kaip teigia medikai ir dietologai.
Kas yra polifenoliai? Polifenoliai yra mikroelementų grupė, natūraliai randama augaluose. Alyvuogių aliejus turi specifinę polifenolių kategoriją, vadinamą „fenoliniais junginiais“. Šie junginiai tai: hidroksitirozolis, oleuropeinas, tirosolis. Apie didelę kiekvienos iš šių medžiagų naudą galima rasti nemažai informacijos ir internete. Kita vertus, šios medžiagos prisideda prie aliejaus skonio, kokybės ir maistinės vertės. Didžiausia jų koncentracija yra aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejuje, nes toks aliejus gaunamas tiesiai iš alyvuogių šalto spaudimo būdu, t. y. minimaliai alyvuoges apdorojant. Šaltas spaudimas, tai alyvuogių spaudimas specialiais presais, jų nekaitinant ar kitaip neapdorojant.
Teigiama, kad polifenoliai yra esminė priežastis, dėl kurios alyvuogių aliejus yra toks naudingas.
Vis tik pirmiausia mes linkę vertinti tai, ką alyvuogių aliejus suteikia maistui – skonį, tekstūrą ir aromatą. Juk kokybiškas alyvuogių aliejus yra viena svarbiausių Viduržemio jūros virtuvės sudedamųjų dalių ir tai yra atsakymas, kodėl to regiono maistas toks skanus ir sveikas.