Skip to main content

Tai dažnas klausimas, renkantis alyvuogių aliejų. Žemiau pateikti klausimai ir atsakymai:

    1. Kuris aliejus yra švelniausio (arba aštriausio) skonio?
    2. Koks yra aliejaus rūgštingumas?
    3. Kaip aliejus skiriasi pagal kainą – Eur/l?
Alyvuogių aliejaus rūšisAštrumasRūgštingumo lygis, %Kaina
OliviŠvelnus0,29 (labai žemas)

 

 

  Priklauso nuo rūšies ir įpakavimo

NomiaŠvelnus-vidutinis0,3 (labai žemas)
Sparta gourmetVidutinis-aštrus0,27 (labai žemas)
PsaltirasAštrus0,4 (labai žemas)
PhileosAštrus0,33 (labai žemas)

Paaiškinimai:

    1. Aštrumas. Ypač tyras aliejus, ypač aukštos kokybės, dėl didesnio polifenolių kiekio pasižymi aštresniu (kartesniu) skoniu.
    2. Rūgštingumas rodo aliejaus kokybę. Žemas rūgštingumas yra vienas svarbiausių tyro (ekstra) alyvuogių aliejaus kokybės rodiklių. Toks aliejus tinkamas kepimui. Žemas rūgštingumas reiškia, kad aliejus buvo pagamintas iš šviežių alyvuogių, naudojant šaltąjį spaudimą, ir nebuvo paveiktas oksidacijos. Aliejaus rūgštingumas gali būti: labai žemas (0–0,3%), žemas (mažiau nei 0,8%), vidutinis (2–3,3%), aukštas (2–3,3% ) ir labai aukštas (virš 3,3%).
    3. Kaina labiausiai priklauso nuo kiekio – kuo didesnė pakuotė, tuo aliejaus litras pigesnis (Eur/l). Kaina taip pat skiriasi ir nuo rūšies, nes ją nustato tiekėjas.

Atsiminkime – visi mūsų parduodami aliejai yra aukščiausios kokybės (tai organinis ypač tyras alyvuogių aliejus  – angl. extra virgin olive oil) ir tinkamo ilgo galiojimo.

Todėl atraskite savo mėgstamą skonį ir mėgaukitės autentišku Graikijos alyvuogių aliejumi!