Skip to main content

Labai tyras, tyras ar tiesiog alyvuogių aliejus – kurį išsirinki?

(2 minutės skaitymo)

Nusprendus nusipirkti alyvuogių aliejaus, ne vienas iš mūsų pradeda abejoti, žiūrint į pasiūlą ir bandant susigaudyti tarp neaiškių terminų ir aprašymų. Vis dėlto išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų nėra sudėtinga – tereikia suprasti, ką reiškia tyras ir nemaišytas, tai du raktažodžiai, kurie padės Jums apsispręsti ir išsirinkti.

Ypač tyras (angl. extra virgin, gr. έξτρα παρθένο) – tai pirmo, šalto spaudimo, nemaišytas alyvuogių aliejus, kurio rūgštingumas neviršija 0,8%. Jis nepasižymi skaidrumu, yra žalios spalvos. Toks alyvuogių aliejus spaudžiamas tik iš alyvuogių (t. y. pirmo spaudimo), jas paruošiant – nekaitinant, chemiškai neapdorojant, nerafinuojant (t. y. šaltai) – tik nuplaunant, atskiriant nuo lapelių ir šakelių, po to tiesiog spaudžiant presuose. Tik išspaudus jis yra tiesiogiai išpilstomas į talpas (t. y. nemaišomas su jokiu kitu). Toks alyvuogių aliejus yra ne tik vertingiausias, tačiau ir brangiausias, nes jo išeiga iš alyvuogių yra pati mažiausia.

Tyras (angl. virgin, gr. παρθένο) – tai pirmo, šalto spaudimo, nemaišytas alyvuogių aliejus, kurio rūgštingumas neviršija 0,8–2%. Nors jis beveik nesiskiria nuo ypač tyro alyvuogių aliejaus, atskirai prekyboje retai randamas, nes jo skirtumą apibrėžia tik rūgštingumas. Dažnai toks aliejus yra naudojamas aliejaus mišiniuose (žr. žemiau).

Alyvuogių aliejus – pirmo, šalto spaudimo, maišytas alyvuogių aliejus, kurio rūgštingumas neviršija 1 %, yra skaidrus, nes jame esantis rafinuotas aliejus neturi drumzlių, neturi specifinio kvapo ar skonio. Šis aliejus yra gaunamas maišant ypač tyrą arba tyrą aliejų su chemiškai apdorotu (rafinuotu) aliejumi. Rafinuoto aliejaus rūgštingumas siekia tik 0,3%, todėl ir bendras rūgštingumas yra gana žemas. Vis dėlto chemiškai apdorotas aliejus nėra toks vertingas, kaip ypač tyras aliejus, kuriame išlieka visi vitaminai ir kitos naudingosios medžiagos. Aliejaus maišymas duoda sąlytį su oru (oksidacija), o tai irgi menkina aliejaus vertę.

Alyvuogių kauliukų (angl. kernel oil, gr. πυρηνέλαιο) – tai pirmo, šalto spaudimo, maišytas aliejus, kurio rūgštingumas neviršija 1–1,5%. Jis yra skaidrus, geltonos spalvos. Nors ypač tyro arba tyro aliejaus jame yra tik labai maža dalis, o iš kauliukų išgautas aliejus (t. y. antro spaudimo aliejus) yra nevertingas, vis dėlto šis aliejus gana dažnai naudojamas Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje kepimui, ypač gruzdinimui. Jis yra pigus ir neutralaus skonio bei aromato, todėl ir jame gaminamam maistui nepriduoda vertės.

,,Visi gurmanai“ svetainėje prekiaujame tik ypač tyru pirmojo, šalto spaudimo, nemaišytu, t. y. aukščiausios kokybės alyvuogių aliejumi, kuris yra atgabentas tiesiai iš gamintojo, yra šviežias, chemiškai neperdirbtas ir neoksidavęsis aliejus. Įsigykite aliejaus čia