Skip to main content

Graikiškas alyvuogių aliejus nuo seno garsėja išskirtine kokybe, ypatingu skoniu ir daugybe sveikatai naudingų savybių. O kaip šis vadinamasis skystasis auksas keliauja nuo alyvmedžio iki jūsų stalo? Leiskimės į kelionę po alyvuogių aliejaus gavimo procesą Graikijoje ir susipažinkime su etapais, kurie lemia nepakartojamą aliejaus skonį ir aukščiausią kokybę.

Auginimas ir derliaus nuėmimas

Graikijos alyvuogių aliejaus kelionė prasideda alyvmedžių giraitėse, kur vis dar taikomos senovinės tradicijos. Alyvmedžiai auga Viduržemio jūros klimato zonoje, ten daug saulės ir labai derlingas dirvožemis. Siekiant gero derliaus, neužtenka tik rūpintis alyvmedžiais, reikia ir nemažo įgudimo tinkamai juos prižiūrėti. Pagrindinis alyvmedžių priežiūros darbas yra šakų genėjimas, čia reikia ir patirties, ir išmanymo.

Kadangi alyvmedžiai auga kelis šimtus metų, tinkamai genimas medis labai ilgai yra gyvybingas ir duoda derlių.

Paprastai derlius nuimamas lapkričio-sausio mėnesiais, kai alyvuogės būna tinkamai prinokusios. Beje, kai lankėmės šiais metais per Kalėdas, jau buvo nuimta apie 80 proc. alyvuogių derliaus. Alyvuogių rinkimo metodai gali būti įvairūs – nuo skynimo rankomis iki mechanizuoto alyvuogių purtymo, tačiau tikslas išlieka tas pats – laiku ir kruopščiai alyvuoges surinkti. Dėl kalnuotų Kalamata regiono apylinkių čia aliejus dažniausiai nuimamas tik rankomis, nes neįmanoma privažiuoti sunkiajai technikai. Renkant rankomis, alyvuogės nepažeidžiamos, atidžiai atrenkamos,  todėl dar ir dėl to šis aliejus yra ypač vertinimas.

Beje, visas visigurmanai.lt parduodamas aliejus ir yra iš Kalamata regiono. Apie jį jau rašėme šiame straipsnyje

Spaudimas ir ekstrakcija

Po derliaus nuėmimo alyvuogės kruopščiai paruošiamos. Pirmiausia alyvuogės nuvalomos, stipria oro srove pašalinant lapelius ir šiukšles. Po to jos susmulkinamos iki vientisos masės tradiciniais akmeniniais malūnais arba šiuolaikinėmis nerūdijančio plieno mašinomis. Masė švelniai sumaišoma, kad aliejus lengviau atsiskirtų, ir siunčiama į presą. Tradiciniuose presuose naudojama hidraulinė jėga, taip pat gali būti naudojami modernūs išcentriniai ekstrahavimo metodai. Šis apdirbimo būdas padeda atskirti aliejų nuo likusių kietųjų dalelių ir gaunamas gryniausias pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus.

Surinktos alyvuogės niekada nepaliekamos maišuose kitai dienai, dirbama tol, kol visos nuskintos alyvuogės yra išspaudžiamos, todėl jos visuomet spaudžiamos šviežios.

Tai ir yra šalto, pirmojo spaudimo (arba kitaip – tyras) alyvuogių aliejus (ang. extra virgin olive oil), kuris nuo seniausiųjų laikų vadinamas skystuoju auksu.

Kokybės kontrolė ir išpilstymas

Graikiško alyvuogių aliejaus kokybė yra labai svarbi gamintojams, todėl kiekvienas gamybos etapas yra prižiūrimas ir kontroliuojamas. Išgaunant aliejų nustatomas aliejaus rūgštingumas ir kitos savybės. Aliejus saugomas sandariose nerūdijančio plieno talpyklose, kad būtų išsaugotas jo šviežumas ir išvengta oksidacijos. Kai ateina laikas išpilstyti į talpas ar butelius, kiekviena talpa ar butelis paženklinami etikete, kurioje nurodoma informacija apie aliejaus kilmę, rūšį ir kt.

Platinimas ir vartojimas

Graikiškas alyvuogių aliejus iš alyvmedžių giraičių tęsia kelionę pas vartotojus. Gamintojai ir platintojai bendradarbiauja, kad šis skystasis auksas pasiektų aliejaus gerbėjus visame pasaulyje. Tai gali būti vietos turgus ar elektroninė parduotuvė – graikiškas alyvuogių aliejus laukia savo tikslo – mūsų stalo. Tą akimirką, kai šį išskirtinį aliejų užpilame ant mėgstamų patiekalų, galime pajusti šimtmečių tradicijų, atsidavimo sunkiam darbui ir turtingos Graikijos žemės skonio šventę. Taip pat nepamirškite pasiskaityti apie alyvuogių aliejaus laikymą https://visigurmanai.lt/kur-ir-kaip-laikyti-alyvuogiu-alieju/

Tiek įžvalgų šiam kartui, o norint patirti graikiškus skonius laukiame mūsų e. parduotuvėje:

https://visigurmanai.lt/parduotuve/