Aprašymas
Maistinė vertė 100 ml | |
---|---|
Energetinė vertė | 3449 kJ / 824 kcal |
Riebalai | 91,6 g |
Iš kurių: | |
Sočiųjų riebalų rūgščių | 13,4 g |
Mononesočiųjų riebalų rūgščių | 72,3 g |
Polinesočiųjų riebalų rūgščių | 5,9 g |
Rūgštingumas: 0.24%
Tinka kepimui
Graikai, italai ar ispanai šviežiai išspaustą aliejų ragauja įsipylę jo į lėkštutę, pasidažant su baltos duonos rieke, kartais pagardindami ir druska, o aliejaus somelje alyvuogių aliejų degustuoja, įsipylę į taurę vyno. Į vyno taurę įpylę 1–2 valgomuosius šaukštus aliejaus, stiklinę laikome ne už kojelės, o stiklinės dugną įsidėję į delną. Aliejui šiek tiek įšilus, jį pasukiojame taurėje ir, nenurijus gurkšnelio, įkvepiame oro aromatams atsiskleisti. Geras, tyras alyvuogių aliejus jį nurijus nepalieka riebumo įspūdžio – priešingai, burnoje palieka jame besislepiančius ryškius skonius.
Kaip gaminamas
Alyvuogės skinamos rankomis, naudojant švelnius rankinius įrankius – nekratant ir nežalojant vaisių. Per kelias valandas nuo skynimo jos spaudžiamos mechaniniu, šalto spaudimo būdu.
Jokio maišymo, filtravimo ar oksidacijos – šis aliejus nepereina papildomų gamybos etapų, kurie įprasti masinėje produkcijoje.
Iškart po spaudimo jis supilstomas į sandarias talpas, kad išlaikytų savo šviežumą ir gyvybę.
Psaltiras aliejus atkeliauja tiesiai iš ūkio – be sandėlių, be tarpininkų.
Vartojimas
Šis alyvuogių aliejus puikiai dera tiek prie šviežių daržovių, salotų, tiek prie troškinių, keptos žuvies ar net duonos. Tinka ir kepimui – jo natūrali sudėtis ir aukšta dūmų temperatūra leidžia naudoti jį plačiai virtuvėje.
Pakuotė ir laikymas
Aliejus supilstytas į 0,5 l tamsaus stiklo butelius arba 5 l metalinius kanistrus – kad apsaugotų jį nuo šviesos ir oro poveikio.
Laikykite vėsioje, sausoje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių – taip jis išlaikys savo savybes nuo pirmo iki paskutinio lašo.